2025. május 2., péntek

Pásztorfazék - marhagulyás zöldségekkel

Borbás Marcsi egyik április végi műsorában láttam meg a receptet. Mondjuk nehéz lett volna nem meglátni, amikor tizenpár éve én feliratozom az összes műsorát siketeknek. Szóval megtetszett a recept, és igen hamar eljött a megvalósítás ideje, ugyanis a lányomék a tanyán nagy munkában vannak, készülnek a magaságyások, holnap a férjem is odakocsizik segíteni. Gondoltam, amikor ilyen sok a munka, és nekem semmi hasznomat nem veszik, akkor legalább főzök a derék csapatnak, hogy a lányomtól ne raboljon időt az ebédkészítés. És mivel a vejem igen szereti a húsételeket, arra gondoltam, ez pont jó lesz. Remélem, nem vallok szégyent vele.


Marcsi kölest is főz bele, de mivel az étel csütörtökön készült, tálalva viszont csak pénteken lesz, nem akartam, hogy a köles az összes szaftot "megigya". Egyébként jóval bővebb szafttal készítettem, mint ahogy a fotón látjátok, de a fotó szempontjából talán gusztább így, mintha derékig lében állna az étel. Úgyhogy zsemlegombócot küldök hozzá köretnek, jobb lesz az úgy.

Hozzávalók:

60 dkg marhalábszár kockákra vágva
1 nagy fej vöröshagyma apró kockára vágva
2 gerezd fokhagyma vékony lapokra szeletelve
1 db piros színű paprika, kápia, kaliforniai, mindegy, ez is apróra vágva
2 ujjnyi füstölt szalonna
2 evőkanál mangalica zsír
bors
2-3 evőkanál pirospaprika (én egy kevés füstöltet is tettem az ételbe)
őrölt kömény
opcionálisan egy kis vörösbor, de ha nincs, hát nincs
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
fél zellergumo
3 db burgonya

Elkészítés:
Készítsünk elő mindent, tisztítsuk meg és vágjuk nagyobb kockákra a zöldségeket, a hagymát apróra, a kaliforniait szintén, a szalonnát is kockázzuk fel, valamint a húst is.
A zsíron olvasszuk ki a szalonnát, majd adjuk hozzá a paprika kockákat, pároljuk néhány percig. Utána következik a vöröshagyma és a fokhagyma, ezt puhítsuk viszonylag hosszan, de ügyeljünk, ne süljön meg a hagyma, csak párolódjon. 
Ezután érkezhet az edénybe a felkockázott marhahús (én most vaslábasban készítettem, szerintem az a legjobb hozzá, feltéve, hogy rendelkezel ilyennel), amit pirítsunk körbe, majd szórjuk meg a fűszerekkel, a pirospaprika háromnegyed részével. (Itt meglocsolhatjuk egy kevés vörösborral, mondjuk egy decivel kb., de azt forraljuk is el róla, hogy az alkoholtartalom elszálljon, csak az íz maradjon.) Öntsük fel annyi forrásban lévő vízzel, ami éppen ellepi a húst, majd főzzük a marhát egy órán át közepesnél kisebb lángon. Időnként nézzünk rá, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot.
Amikor a hús már majdnem puha, jöhetnek a zöldségek a burgonya kivételével. Puhítsuk az ételt néhány percig, hogy a répák, meg a zeller kapjon egy kis előnyt, aztán jöhet a burgonya is.
Legvégül a maradék pirospaprikát szórjuk az étel tetejére, kóstoljuk meg, kell-e még sózni, esetleg egy kis köményt elbír-e még, és készen is vagyunk. Próbáljuk ne nagyon kavargatni az elkészült ételt, mert a krumpli összetörik benne.

Tálalhatod bármilyen gabonával, Marcsi ugye kölest főzött a végén bele, szerintem a bulgur se rossz ötlet, de a zsemlegombóc is klassz lesz hozzá.



4 megjegyzés:

  1. Biztosan kedvelik a Pásztorfazék-marhagulyás zöldségekkel c.ételed! Sajnos és sok szafttal szeretem és zsemlegombóccal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes ám a posztot elolvasni kommentelés előtt, mert leírtam, hogy több szafttal készült, csak a fotó kedvéért tettem kevesebbet rá, hogy jobban mutasson.

      Törlés
  2. Csodálom is a lányodékat, nagyon ügyesek!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a nevükben is!

    VálaszTörlés