Szinte minden ünnepen asztalra kerül nálunk ez az étel, ezért nem is teljesen világos, hogyhogy nincs még fönt a receptje a blogon. Valószínűleg az lehet a magyarázat, hogy sose sikerült gusztusos fotót készítenem róla. Ez most többé-kevésbé összejött, úgyhogy közkinccsé teszem ezt a családi klasszikust.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csirkemell filé (50-60 dekás)
25 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar, karakteresebb félkemény, kemény sajtok vegyesen, de ha csak trappista van, az is megfelelő)
2 dl tejszín
2 db tojás
5 evőkanál liszt
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
A csirkét félbe, majd a két fél darabot lapjában három-három részre vágtam. Besóztam a szeleteket, 20 percet állni hagytam. Addig lereszeltem a sajtot, felvertem a tojást és odatettem a köretnek szánt rizst főni.
Egy tűzálló tálba fogjuk pakolni a csirkedarabokat, amelyeket először lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a reszelt sajtba mártjuk. Pont, mintha paníroznánk, csak nem prézli a végállomás, hanem reszelt sajt. Lerakjuk a tálba a húst, én akkora edényt szoktam választani, hogy lehetőség szerint egy rétegben elférjen benne a hús, legfeljebb egy-egy kisebb darab kerüljön a felső sorba. Ennek az az értelme, hogy a lisztből, tojásból, sajtból összeolvad majd egy krém, és sokkal finomabb a kész étel, ha nem több réteg hús között áll ez a kvázi krémszerű dolog, hanem jól át tud sülni.
Amikor a húsok a tálban vannak, reszelek rájuk szerecsendiót, végül a tejszínt szépen elosztva a húsra öntöm, így mehet a sütőbe.
180 fokon sütöm a húst addig, amíg olyan piros nem lesz a teteje, mint amit a képen láttok, ez nem szokott több lenni, mint 30-35 perc.
Bármilyen köret jó hozzá, legjobban persze krumplipürével szeretjük, hisz rendes sváb család lennénk, most rizibizit készítettem hozzá, amibe spárgát is csempésztem.
Spárgás rizibizi: a rizst a szokásos módon megmossuk, egy kevés olajon átforrósítjuk, majd a rizs fajtájához passzoló (forró) vízmennyiséggel felöntjük. A spárgát megmossuk, a fás részeket eltávolítjuk, a szárrészt 3 mm-es karikára vágjuk, a spárgafejeket pedig csak a főzés végén adjuk a rizshez. Tehát a fővő rizshez adjuk a spárga karikákat, a mirelt zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, amikor a rizs már a nagy részét felszívta a víznek, jöhetnek a spárgafejek és az apróra vágott petrezselyem.
A főzés végén megkértem a mesterséges intelligenciát, javítson az ételfotómon. Ezeket alkotta:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése