Nem is tudom, milyen frappáns nevet kéne adni ennek az ételnek, de a címben leírtak megfelelnek a valóságnak, csak nem elég csábítóak. Pedig ez az étel egy ízbomba, ráadásul viszonylag gyorsan el is készül, kiválóan újramelegíthető, ha marad belőle másnapra, szóval meleg szívvel ajánlom az elkészítését. És még szép is.
A kiindulási pont egy neten olvasott recept volt, de hiába volt csábító a recepthez mellékelt fotó, a leírásból kiderült, hogy ha követném azt, akkor bizony a csirkém nem főne át megfelelően, és az pedig a csirkehúsnál igencsak veszélyes. Úgyhogy végül csak a hozzávalók maradtak hasonlóak a recepthez, a metódus nem.
6 szelet csirkemell filé
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (ha szeretjük a fokhagymát, mehet bele több is)
400 gr darabolt paradicsom konzerv
200 ml habtejszín
4-5 evőkanál liszt
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál dijoni mustár
szárított kakukkfű
szárított oregánó
szárított bazsalikom
őrölt rozmaring
1 teáskanál fokhagymapor vagy -granulátum
egy darab parmezán sajt, nem mondok súlyt, mert lehet, hogy nincs is otthon parmezánod, de ha esetleg van cheddarod, az is mehet bele
só
bors
olívaolaj
5 dkg vaj
opcionálisan egy marék kapribogyó, amit én nagyon szeretek, kellemes sósságot ad az ételnek, de ha nem szereted, nincs otthon, sose hallottál még róla, hagyd el
a tálaláshoz spagetti, aprított friss petrezselyem
Elkészítés:
A csirkét megmostam, szárazra töröltem, majd minden szeletet belemártottam az előkészített fűszeres lisztbe. A lisztbe belekevertem sót, borsot, fokhagymaport és kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot, rozmaringot. Ezek összességében úgy egy evőkanálnyi fűszert adtak ki, ez ment az 5 evőkanál liszthez. Ettől el lehet térni nyugodtan, ha valamelyik fűszert nem szereted, hagyd ki.
A fűszeres lisztes hússzeleteket az olívaolaj és vaj felforrósított keverékén átsütöttem annyira, hogy kívülről kapjanak egy aranybarna árnyalatot, de át nem volt főve a hús még. Tányérra szedtem őket, a serpenyőbe dobtam még vajat, és azon megpároltam az apróra vágott vörös- és fokhagymát. Néhány perc letelte után ment a serpenyőbe a sűrített paradicsom és a mustár, ezeket is kicsit lepirítottam. Felöntöttem a konzerv paradicsommal, megvártam, míg felforr, sóztam, borsoztam, és visszatettem az edénybe a hússzeleteket.
Forraltam egy kevés vizet a vízforralóban, és abból öntögettem mindig egy keveset a mártásban párolódó húshoz, megelőzve ezzel a mártás odakozmálását és túlzott besűrűsödését.
Amikor a hús puha volt, a mártás besűrűsödött, hozzáadtam a tejszínt, azzal is forraltam egyet. Ezen a ponton dobtam bele a serpenyőbe a kapribogyót is. Végül belereszeltem egy darab parmezán sajtot is, ami egy pillanat alatt olvadt bele a masszába. Töredelmesen bevallom, hogy én a paradicsomos ételekbe majdnem mindig teszek egy pici cukrot, ennél kimondottan szükség is volt rá, valahogy túl savanyúnak éreztem az ételt, úgyhogy kb. egy teáskanálnyi cukor került a szószba.
Kifőztem a spagettit, amit köretnek szántam hozzá, a csirke szeleteket kivettem a serpenyőből, a mártásban megfürdettem a tésztát, és tálaltam. Friss petrezselyem a tetejére sokat emel az élményen.
Akkor most megvan a vasárnapi menüdarab! Köszi!
VálaszTörlésNagyon örülök!
Törlés