Vendégposzt nemisbéka bloggerinától, akinek blogja sajnos technikai malőr miatt annak idején kimúlt, reménykedünk benne, hogy egyszer újraéleszti. De a bloggervér nem válik vízzé, a jótékonyságra való hajlam sem múlik el az ember lányából, úgyhogy most több év szünet után ismét csatasorba áll, és egy eszelősen jó tortával kápráztatja el a Segítsüti közönségét.
"- és azt beszéltük, ha kell,
tavasszal én is beszállok :)
- Gyere csak szepen :D
- ójaj :) hát izgi leszen
- Jelentkezesedet elfogadtuk :D"
Note
to self: óvatosan a felelőtlen megjegyzésekkel, amikről úgy véljük, hogy
rálegyintenek... :) A fenti, térden állva eskedlő meghívást :) követően azonnal
felpörögtek a fogaskerekek a fejemben, mentem erősíteni, és egyszerűen nem
bírtam kivárni, hogy utána álljak neki a keresgélésnek. Több év kihagyás után
nem árt emelt szintről tervezni egy visszatérést, úgyhogy kicsaptam az
Escoffier-t az asztalra, és lapozgatni kezdtem a bemelegítő helybenfutás közben.
Ugráltak a betűk a szemem előtt, cro... croutes aux fruits... cro...
croquettes... És abban a pillanatban maximumra tolt potméterrel hasított a
fejembe John Oliver hangja: a fucking croquembouche!
Ennyi.
És természetesen rögtön tudtam, hogy sikerült ipari módon kicseszni magammal,
körülbelül kétnapos munkát és az elkészítésnél nem kevés kockázati lehetőséget
vállalok be. Még próbálkoztam, hátha van kiút, torna után felütöttem Ducasse-t,
a Larousse Gastronomique-ot, de már erősen félszívvel. Aztán megadtam magam a
jól ismert belső pitbullnak - akkor küzdj meg a feladattal, édes lányom, ha
ennyi eszed van -, és elkezdtem égetett tészta és belevaló krém recepteket
keresni. A koncepció viszonylag hamar összeállt, az ízekkel variáltam még, hogy
mi lenne az a kombináció, ami nem csap agyon a töménységével. Több káromkodós
(fucking indeed...) próbasütés után állt össze a végső változat, ami a
következőképpen néz ki:
- az
alapját egy 22 cm-es áfonyás-csokoládés torta képezi, aminek a tésztájába 20
dkg reszelt étcsoki, 25 dkg áfonya, némi áfonyalikőr kerül, a felénél kap egy
áfonyalikőrrel fellazított áfonyalekvár réteget, és a tetejére 25 dkg
étcsokiból és tejszínből készül a bevonat,
-
erre jönnek rá az égetett tésztából készített (képviselő)fánkok, kb. 30 darab,
nagyobbak alulra, felfelé csökkenő méretűek, amelyeket étcsokoládés (ebbe is
ment 20 deka, az egész tortába 70 %-os Lindt kerül), sűrű cukrászkrémmel
töltöttem meg,
-
végül körbehúztam karamellszálakkal és friss áfonyaszemekkel díszítem.
Ha
valaki diétás, ez-azmentes sütit keres, akkor sajnos nem segíthetek :). Ez egy
bűnös, kompromisszumokat nem ismerő, a kalóriaszámlálót kiakasztó "French
freedom tower". De legalább nem is postázható, viszont a karamellszálak
gyorsan olvadnak és a fánkok aránylag frissen az igaziak (hűtőben a tésztájuk
kissé keményedik, ezt leszámítva szépen eláll a tortával együtt, sokáig
fogyasztható), úgyhogy fontos
logisztikai információk következnek a leendő nyertesnek, akitől az én
átadásom nem kevés rugalmasságot igényelne, nem esélyes, hogy adott napra
tervezett családi eseményre meg tudom csinálni például. Ha esetleg másik
külföldön élő magyar csapna le rá, akkor a Brüsszel-Luxemburg-Frankfurt
tengelyen tudok alkalmazkodni, és reményeim szerint viszonylag könnyen
egyeztethetünk időpontot. Magyarországon Budapest
jön szóba, a havi hazautazások kötött időpontjaiban, vagy nyáron kicsivel
bővebb mozgástérrel, ezeket úgy két hónapra előre tudom jelezni.
A croquembouche tortára itt lehet licitálni,
hajrá, hajrá, április 14-én 16:00-ig van rá lehetőség, beteg gyerekeket
segítünk.
Szívesen linkelném Bree és Catherine csatáját a szülfelből a krokkembus kapcsán, de komoly meló lenne előkeresni. Szóval amikor Bree a tv-stáb előtt próbálja egy kis seprűszerű eszközzel a cukorfelhőt felvinni a sütitoronyra, és arcára jegecesedett a kényszerű mosoly, míg Catherine a háttérben aljasul vigyorog (eddig csak ő készítette, de Bree vitte a showt), az olyan emlékezetes jelenet, hogy a tortára is emlékeztem, bár eszembe nem jutott, hogy van élő ember, aki nem cukrász, és napokat szán rá.
VálaszTörlésszívemből szóltál!
TörlésOK, jó, rendben, macerás megcsinálni. De hogy lehet ezt megenni? Egy szeletet? Vagy le kell enni előbb a gombócokat a tetejéről? Vagy? Vagy? :)
VálaszTörlés