Először Amerikában találkoztam a baked (sült) zitivel: Bea barátnőm készítette vacsorára, és már az első falatnál tudtam, hogy ezt az ételt egyszer otthon is el kell készítenem. Kicsit sokáig tartott ugyan, de jó munkához idő kell.
Nem véletlen, hogy az olasz gyökerű, de Amerikában igazán népszerű fogás ennyire nagy kedvenc – minden benne van, amit egy jó sült tésztától várunk: szaftos szósz, rengeteg sajt és az a fajta otthonos hangulat, amitől mindenki szívesen ül az asztalhoz.
A baked ziti sokak szerint a lasagne egyszerűbb rokona: nem kell lapokat rétegezni, besamellel pacsmagolni, csak összekeverjük a tésztát a szósszal, megszórjuk jó sok sajttal, és mehet a sütőbe. Mire aranybarnára sül és ropogós széleket kap, az egész konyhát betölti az illata. Ez az étel tényleg nemcsak laktató, hanem egy kis ünnep a hétköznapokban is.
Amikor először megkóstoltam, rögtön tudtam, hogy a blogra is fel kell kerülnie – most pedig itt van, és alig várom, hogy ti is kipróbáljátok. Egy nagy tál baked ziti jó társaságban a legjobb, és garantálom: aki egyszer megkóstolja, az többször is rá fog kívánni.
Hozzávalók egy brutál nagy adaghoz, akár 6 embernek is:50 dkg ziti tészta, nálunk a legegyszerűbb, ha (mini) pennét veszünk hozzá
70 dkg darált marha- és sertéshús vegyesen
2 evőkanál olívaolaj
1,2 liter
marinara szósz (hagymás, fokhagymás, fűszernövényekkel ízesített paradicsomszósz)
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olasz fűszerkeverék (rozmaring, oregánó, bazsalikom, esetleg zsálya, kevés kakukkfű, kevés majoránna)
só, bors
20 dkg ricotta
20 dkg reszelni való mozzarella
10 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
A tésztát bő, sós vízben al dente főzzük, leszűrjük, félretesszük.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a darált húst átsütjük rajta. Lapáttal szépen elnyomkodjuk a csomókat, és addig forgatjuk a serpenyőben, amíg minden oldala egy kis színt nem kap. Ha itt-ott meg is barnul, semmi gond.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és az olasz fűszerkeveréket. Ha túl sok lenne rajta a zsír, a felesleget távolítsuk el egy kanál segítségével.
Ráöntjük a paradicsomszószt és együtt főzzük a ragut úgy 5-10 percig.
Az idő leteltével egy kevés ragut a sütőtál aljába kanalazunk (tényleg nem kell sok), majd a szószt ráöntjük a kifőtt tésztára, alaposan elkeverjük. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk.
Az előkészített sütőedénybe belekanalazzuk a ragus tészta felét, megszórjuk a ricottával, a mozzarella háromnegyedével és egy kevés parmezánnal.
Befedjük a maradék tésztával, betakarjuk a maradék sajttal, majd 190 fokos sütőben pirulásig sütjük. Én most egy icipicit túlsütöttem, de semmi baj, jó ropogós lett a sajtréteg a tetején.
Tálalás előtt pihentessük 15-20 percet, akkor nagyobb az esély arra, hogy többé-kevésbé étvágygerjesztő módon tudjuk tálalni, és nem esik szét. De ha igen, hát kit érdekel?
TIPP:
-Állítólag a sült ziti remekül fagyasztható. Ezt most kipróbálom, kerül a mélyhűtőbe két adag, jól fog jönni olyan napokon, amikor nincs kedvem főzni.
- Jó mély tálat válasszunk, mert ez tényleg emberes mennyiség.
- Készítheted húsmentes változatban is. Ekkor az eljárás nagyon hasonló, a kifőtt tésztát megfürdeted a marinara szószban, és ugyanúgy lerétegezed a sütőedénybe a sajtokkal, slussz, passz.
-Nagy előnye, hogy előre is összeállítható: lefedve a hűtőben 1 napig simán elvan, és másnap elég csak megsütni.
-Eredetileg olasz kolbászból készül, amit kibontanak a bőreből, de eu mifelénk legfeljebb vágyálom, így marad a darált hús a megfelelő olaszos fűszerezéssel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése