2024. április 26., péntek

Toszkán stílusú gnocchi

Hazaértem az egyhetes olasz gasztrotúráról, Pugliából. Ennek az öt napnak a lecsapódását fogjátok tapasztalni a következő hetekben a blogon. Mert szeretném megosztani azokat a recepteket, amiket kint tanultam, viszont miközben keresgélek a neten elkészítési módok, egyéb változatok után, szembe találkozom egy csomó más isteni olasz recepttel is, úgyhogy lesz itt olasz ételdömping, készüljetek! 

Elsőnek egy gnocchit készítettem tegnap, ami szintén egy netes keresés eredménye. Nem apuliai specialitás, inkább toszkán, és mint ilyen, ez is isteni. Ráadásul pikkpakk össze lehet dobni, és nagyjából egy kaliforniai paprika és egy marék bébispenót az, ami "extra" hozzávaló, a többi alapanyag egy főzni szerető háziasszony konyhájában alapjáraton megtalálható.

 

Ostuniban botlottam bele egy aprócska boltba, amit egy idős bácsi visz, tele van az a pár négyzetméter mindenféle régiséggel. No nem antik bútorokkal, hanem bútorgombokkal, porcelán tálkákkal, evőeszközökkel, mintázott sodrófákkal, ÉS fa gnocchi formázóval. Tudod, aminek olyan rovátkázott a felülete, mint a mi csigatészta készítő készségünké. Rá is csaptam rögtön, nekem ezek nagyon fontos dolgok, mert persze megrendelhetném a Temuról is, meg biztosan magyar webáruházakban is hozzájuthatnék, de mennyire más érzés lesz ezt kézbe venni, rögtön meg fog jelenni lelki szemeim előtt a bácsi, a városka, a sarki deli, ahol focacciát ettem... Mert a következő gnocchit egész biztosan saját kezűleg fogom készíteni, és az olasz formázóval fogom megrecésíteni a felületét.

Hozzávalók 3-4 főre:
1 csomag gnocchi
40 ml olívaolaj
1 evőkanál vaj
50 ml tejszín
fél deciliter száraz fehér bor (bizton állítom, hogy késői szüretelésű muskotállyal is jó lett)
2,5 deciliter zöldség alaplé
2 marék bébispenót (ha nagyon nem kapsz, esetleg nem szereted, elhagyható)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
néhány darab olajban eltett aszalt paradicsom felaprítva (nekem most "csak" olaj nélküli volt, azzal vigyázni kell, mert azt úgy tartósítják, hogy a félbe vágott paradicsomokat megsózzák, kihajítják a napra, aztán hadd szóljon, tehát igencsak sós tud lenni)
1 piros kaliforniai paprika kis kockákra vágva
1 evőkanál paradicsompüré
bors
1 csésze reszelt parmezán
ha szükséges, némi só

toszkán fűszerkeverék:
1 teáskanál füstölt pirospaprika
2 evőkanál finomra aprított petrezselyem (ideális esetben friss, ha nem ideális az eset, akkor szárított, abból elég 1 eka)
2 evőkanál összetépkedett bazsalikom (csakúgy, mint a petrezselyemnél, legjobb, ha friss)
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál fokhagyma granulátum
1 teáskanál vöröshagymapor
1 teáskanál kakukkfű

Elkészítés:

A gnocchit forrásban lévő vízben átforrósítjuk, majd leszűrjük, egy pici olajjal megijesztjük, hogy amíg a mártás készül, ne tapadjon össze. Félretesszük.

A fűszerkeveréket összekeverjük.

Az olívaolaj és vaj keverékét felmelegítjük, rádobjuk az összezúzott fokhagyma gerezdeket, óvatosan sütjük egy percig, majd utánaküldjük a felaprított vöröshagymát. 3 percig pároljuk, majd érkezhet a serpenyőbe a paprikakockák hada. 3-4 percig ezt is kevergetjük közepes tűzön, ügyelve, hogy ne égjen meg semmi. Most jöhet a fűszerkeverék és egy-két kavarintás, aztán a szárított paradicsom és a paradicsompüré lép színre. A zöldségkeveréket felöntjük a zöldség alaplével és a borral, felforraljuk, végül hozzáöntjük a tejszínt is. 3-4 percig nagy lángon forraljuk a mártást, és a legvégén beledobjuk a serpenyőbe az összetépkedett spenótot, valamint a parmezánt.
A mártásba belekeverjük az előzőleg kifőzött gnocchikat, és már tálalhatunk is.
Nyilván az étel tetejére még odacsempészett tépkedett bazsalikom és reszelt parmezán nem fogja elrontani az élményt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése