2021. április 23., péntek

Indiai vajas csirke

Ez pont az a recept, amivel a keleti ízek között még nem túl jártasok elkezdhetik az ismerkedést, vagy a már megkezdett barátkozást szorosabbra fűzhetik. Szerintem nincs indiai étterem a világon, ahol ez az étel ne lenne étlapon, gondolom, olyan lehet arrafelé ez a kaja, mint nálunk a rántott szelet. És ahogy a rántott hús is isteni dolog, úgy a vajas csirke is az. Érdemes nekiállni, gyakorlottabbaknak nem egy agyműtét, a kevésbé gyakorlottak meg legfeljebb lassabban haladnak egy picit, amíg böngészik a hozzávalók között, melyik fűszerből mennyi kell.


Hozzávalók:

1 nagyobb csirkemell filé
1 közepes vöröshagyma
1 evőkanál őrölt gyömbér (ha van friss, ne félj használni!)
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál chilipor (én most cayenne-i borsot használtam)
fél teáskanál kurkuma
3/4 teáskanál só
1 dl tyúkhúsleves (fél leveskockából is tökéletes)
1 doboz zúzott paradicsom konzerv. Jó az is, amiben egészben van a paradicsom, csak azt még össze kell turmixolni kissé.
1 teáskanál cukor
2,5 dl tejszín (nálam most kókusztej)
3 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj

marinád:
2,5 dl natúr joghurt
2 evőkanál citromlé
2 teáskaná garam masala
1 evőkanál római kömény

Elkészítés:

A húst nagyobb darabokra vágjuk, 4x4 centis kockákra nagyjából, lehet picit nagyobb is, ha szeretjük. Összekeverjük a marinád alkotóelemeit, a húst beletesszük, és néhány órára a hűtőben pihentetjük. Legjobb, ha egy egész éjszakát hűsöl, itt most kb. 2 óra jutott neki, de nem panaszkodott. 
Ha eljön a sütés ideje, vegyük elő a hűtőből a húst, forrósítsunk egy nagy serpenyőben egy kevés olajat, és a felesleges pácot lerázogatva, a tál szélén lehúzogatva süssük át a csirkedarabokat. Az alatt az 5-5 perc alatt, amíg mindkét oldalát színesre sütjük, nem fog teljesen átsülni, de nem is kell.
Amikor szép színt kaptak, és a szükségszerűen a serpenyőbe került pác is eltűnt a darabok alól, szedjük ki egy tányérra. Melegítsünk meg 3 evőkanál (kb. 6 dkg) vajat a serpenyőben, fonnyasszuk meg a vajon az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a fűszereket is (a hozzávalók közül a gyömbértől a kurkumáig mindent), pirítsuk át, majd öntsük a serpenyőbe a húslevest, a paradicsomot és a tejszínt is. Keverjük el alaposan, majd küldjük vissza a húst is, és pároljuk, puhítsuk együtt a szósszal, amíg a hús puha nem lesz, a szósz pedig be nem sűrűsödik.
Ha szeretjük a friss koriandert, és persze kapunk is, tálalhatjuk azzal megszórva. Én szeretem kis limelével is megkínálni.  Rizzsel, naannal csodás. 

 

5 megjegyzés:

  1. Kedves Éva ! Valami kimaradt a leírásban, a pácolás miatt nem panaszkodás, és a szép színt kapott között. Gondolom a hús elősütéséről szól, amit jó lenne pontosan követnünk, tudnunk.Kérem írja meg. Köszönöm ! Üdvözlettel, Mikolai Erzsébet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, kedves Erzsébet, nem tudom, mit művel a blogger, bocsánat, már javítom is. Köszönöm, hogy szólt!

      Törlés
  2. Már félkészen is nagyon ígéretes! Éppen csirkecomb volt itthon, hát abból készül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. készen is finom, sajnos csak volt.

      Törlés
    2. Szerencsére bármikor reprodukálható. Köszönöm, hogy figyelmeztettél a hibára te is.

      Törlés