Ez pont az a recept, amivel a keleti ízek között még nem túl jártasok elkezdhetik az ismerkedést, vagy a már megkezdett barátkozást szorosabbra fűzhetik. Szerintem nincs indiai étterem a világon, ahol ez az étel ne lenne étlapon, gondolom, olyan lehet arrafelé ez a kaja, mint nálunk a rántott szelet. És ahogy a rántott hús is isteni dolog, úgy a vajas csirke is az. Érdemes nekiállni, gyakorlottabbaknak nem egy agyműtét, a kevésbé gyakorlottak meg legfeljebb lassabban haladnak egy picit, amíg böngészik a hozzávalók között, melyik fűszerből mennyi kell.
1 nagyobb csirkemell filé
1 közepes vöröshagyma
1 evőkanál őrölt gyömbér (ha van friss, ne félj használni!)
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál chilipor (én most cayenne-i borsot használtam)
fél teáskanál kurkuma
3/4 teáskanál só
1 dl tyúkhúsleves (fél leveskockából is tökéletes)
1 doboz zúzott paradicsom konzerv. Jó az is, amiben egészben van a paradicsom, csak azt még össze kell turmixolni kissé.
1 teáskanál cukor
2,5 dl tejszín (nálam most kókusztej)
3 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
marinád:
2,5 dl natúr joghurt
2 evőkanál citromlé
2 teáskaná garam masala
1 evőkanál római kömény
Elkészítés:
A húst nagyobb darabokra vágjuk, 4x4 centis kockákra nagyjából, lehet picit nagyobb is, ha szeretjük. Összekeverjük a marinád alkotóelemeit, a húst beletesszük, és néhány órára a hűtőben pihentetjük. Legjobb, ha egy egész éjszakát hűsöl, itt most kb. 2 óra jutott neki, de nem panaszkodott.
Ha eljön a sütés ideje, vegyük elő a hűtőből a húst, forrósítsunk egy nagy serpenyőben egy kevés olajat, és a felesleges pácot lerázogatva, a tál szélén lehúzogatva süssük át a csirkedarabokat. Az alatt az 5-5 perc alatt, amíg mindkét oldalát színesre sütjük, nem fog teljesen átsülni, de nem is kell.
Amikor szép színt kaptak, és a szükségszerűen a serpenyőbe került pác is eltűnt a darabok alól, szedjük ki egy tányérra. Melegítsünk meg 3 evőkanál (kb. 6 dkg) vajat a serpenyőben, fonnyasszuk meg a vajon az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a fűszereket is (a hozzávalók közül a gyömbértől a kurkumáig mindent), pirítsuk át, majd öntsük a serpenyőbe a húslevest, a paradicsomot és a tejszínt is. Keverjük el alaposan, majd küldjük vissza a húst is, és pároljuk, puhítsuk együtt a szósszal, amíg a hús puha nem lesz, a szósz pedig be nem sűrűsödik.
Ha szeretjük a friss koriandert, és persze kapunk is, tálalhatjuk azzal megszórva. Én szeretem kis limelével is megkínálni. Rizzsel, naannal csodás.
Kedves Éva ! Valami kimaradt a leírásban, a pácolás miatt nem panaszkodás, és a szép színt kapott között. Gondolom a hús elősütéséről szól, amit jó lenne pontosan követnünk, tudnunk.Kérem írja meg. Köszönöm ! Üdvözlettel, Mikolai Erzsébet
VálaszTörlésÓ, kedves Erzsébet, nem tudom, mit művel a blogger, bocsánat, már javítom is. Köszönöm, hogy szólt!
TörlésMár félkészen is nagyon ígéretes! Éppen csirkecomb volt itthon, hát abból készül.
VálaszTörléskészen is finom, sajnos csak volt.
TörlésSzerencsére bármikor reprodukálható. Köszönöm, hogy figyelmeztettél a hibára te is.
Törlés