A receptért hálás köszönet Mohának :) Bár a leírás bonyolultnak tűnhet, egy közepesen gyakorlott háziasszonynak a torta elkészítése nem megugorhatatlan feladat. Van benne rizikó, de azokat most mindjárt ki is lőjük. Az egyetlen komolyabb nehézség a mákos lapok megsütése, azaz inkább a sütőpapírról való eltávolításuk egyben. MINDENKÉPPEN várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a korongok, csak akkor van esélyünk törés nélkül pakolgatni a mákos korongokat.
A második necces dolog a fehér krém. Ha nagyon habosra keverjük a vajat a cukorral, és valóban kanalanként adjuk hozzá a grízt, minden egyes kanállal alaposan kikeverve a krémet, nem lesz gond. Még egy jó tanács. Ha üveges meggyet használunk, érdemes ujjainkkal átnézni a kis galádokat, ebben a szériában, amit használtam, extrán sok mag maradt a gyümölcsökben, és ez egyáltalán nem vicces, hacsak nem a fogorvosunkat akarjuk gazdagítani. Egyszóval nem érdemes elspórolni ezt a lépést.
10 db tojásfehérje (35 dkg)
35 dkg cukor
35 dkg darált mák
a fehér krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál búzadara
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
a meggyes krémhez:
1 üveg meggybefőtt
60 g étkezési keményítő
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
3 evőkanál cukor
Elkészítés:
1. A szobahőmérsékletű fehérjéket habbá verjük, amikor már fehéredik, apránként adagoljuk hozzá a cukrot is. A keményre vert habba lapáttal keverjük bele a mákot. Süssük meg a négy lapot úgy, hogy sütőpapírra egyforma nagyságú (24 cm) köröket rajzolunk, arra kenjük a masszát szépen, egyenletes vastagságban. 180 fokon 15-20 percet sülnek a lapok. Tehát ez a fázis nagyjából 80 percet vesz igénybe.
2. Készítsük el a fehér krémet, a tejben főzzük meg a grízt, tegyük félre hűlni. A vajat géppel keverjük nagyon habosra a cukorral, vaníliával, citromhéjjal, aztán kanalanként adjuk hozzá a grízt, így készítsünk belőle homogén krémet.
3. A meggyes krémhez szűrjük le a befőttet, levét fogjuk fel, és vízzel egészítsük ki 3 decinyire. A folyadékhoz adjuk hozzá a cukrot, fűszereket, keményítőt, forraljuk fel, végül öntsük bele a meggyet, és tegyük félre ezt is hűlni.
4. Állítsuk össze a tortát. Az első mákos korongot kenjük meg a meggyes krém felével, helyezzük rá óvatosan a második lapot, arra mehet a fehér krém, arra a harmadik lap, rá a meggyes krém maradéka, aztán a negyedik mákos korong.
Fontos, hogy legalább egy napig érleljük a hűtőben lefóliázva a tortát, annyi idő kell neki, amíg a krémek átpuhítják a mákos lapokat. Azt tapasztaltam, minél tovább állt a hűtőben, annál finomabb lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése