2014. szeptember 21., vasárnap

Majdnem pilóta keksz

A recept Praliné Zsuzsitól származik, a divany.hu-n olvastam, és muszáj volt kipróbálnom. Zajos sikert arattam vele itthon. Nos, ez tényleg csak majdnem pilóta keksz, de megmondom őszintén, nekem sokkal jobban ízlik, mint a gyári, igazi. Ha csak a tölteléket nézzük benne, ami esetünkben igazi, selymes ganache... 
A kicsike szépsége hagy némi kívánni valót maga után, mert bár az eztettem sütipecsétjei kiválóan vizsgáztak, valami hiba mégiscsak csúszott a számításokba. A múlt héten elhasználtam egy vaníliarudat, és mivel lelkiismeretes gasztroblogger nem dob ki a szemétbe ilyen kincset, beletettem a porcukros dobozba. Annak tartalmát előző délután bontottam ki a zacskójából, és töltöttem át a légmentesen záródó fémdobozba, amiben mindig is tartom a porcukrot. A vaníliarúd bedobásának pillanatában a cukor csodálatos por állaggal büszkélkedett, ám másnapra tömbbé szilárdult. Amikor kimértem a kekszhez való mennyiséget, az sem volt pite, de mondom, nem számít, majd a kis göböket szétnyomom a kezemmel. Aha...! Beton kemény darabkákká állt össze a porcukor, kézzel némelyik betontömb nem volt szétnyomható, de ami a legkülönösebb, hogy sütés hatására sem olvadt el. Én még ilyet nem láttam, komolyan. Az egy dolog, hogy többet nem teszek porcukorba vaníliarudat, de azért mégis érdekelne a megfejtés versenyen kívül is akár... Szóval a kis fehér pöttyök emiatt vannak, de azt kell mondanom, az élvezetből mit sem vont le ez a kis szépséghiba.


Hozzávalók:

24 dkg liszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
18 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája

ganache:

10 dkg étcsokoládé
10 dkg habtejszín
1 evőkanál méz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha elkészült, becsomagoljuk, betesszük a hűtőbe úgy 40 percre.
Ha a tésztában a vaj visszahűlt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 2-3 mm vastag köröket szaggatunk ki belőle. A legkisebb pogácsaszaggatómat használtam erre a célra. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam a korongokat, lehet közel tenni őket egymáshoz, mert nem nőnek meg. Aztán végignyomkodtam őket sütipecséttel, jó móka :) 180 fokon 10 perc alatt megsültek

A tejszínt felforraltam, beletettem a mézet, majd ráöntöttem  csokoládépasztillákra (van most itthon egy kilós kiszerelésű Callebaut, hát brutálfinom...), és amikor azok elkezdtek olvadni, fényesre kevertem a krémet. Szobahőmérsékleten hagyjuk lehűlni, de aztán muszáj hűtőbe tenni, hogy olyan állagot kapjon, amivel már nemcsak a konyhapultra, de a kekszekre is jut ganache. 
Megtöltöttem a kis korongokat, majd légmentesen záródó műanyag dobozban a hűtőbe tettem őket, és reménykedem, hogy némelyik még megéri a másnapot.


3 megjegyzés:

  1. Izé... 2-3 cm-es kört szaggatunk, ugye? Ne kötözködés, csak tényfeltárás. :)
    Most csinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2-3 mm legyen a kex magassága, az átmérője tetszőleges. Erre írtam, hogy a legkisebb pogácsaszaggatót használtam. 2 cm átmérőjű keksszel szórakozzon, akinek 7anyja lakik egy utcában.

      Törlés
    2. olrájt, minden kivilágosodott. Mondjuk, szövegértés... 2-3 mm VASTAG... most, hogy újraolvasom, már meg is értettem. :D köszipuszi.

      Törlés