2023. január 19., csütörtök

Fehérboros, tejszínes, gombás csirkemell

Zajos sikert arattam ezzel a kreációval. Meglepődve nem voltam, hiszen nálunk amiben csirke, bor és gomba van, hogy a tejszínről meg ne feledkezzek, annak csak sikere lehet. Ez is az a fajta étel, amit 25 perc alatt elkészíthetsz - ha van egy kevés konyhai gyakorlatod már -, és legalább két napra megvan a főtt étel, nem is akármilyen.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé, a vastagabb darabok lapjában félbe vágva
30 dkg csiperkegomba vastagabb szeletekre vágva
4 evőkanál olívaolaj
2-3 dkg vaj
1 kis vöröshagyma (még jobb a salotta) szeletekre vágva
2,5 dl tejszín
2 dl zöldség- vagy csirke alaplé (leveskockából is jó, bár nyilván jobb, ha magad készítetted az alaplevet is tartósító- és állományjavító szerek nélkül)
2 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
3-4 ág friss kakukkfű, vagy egy teáskanál szárított
1,5 dl száraz fehér bor
fél teáskanál só, bors ízlés szerint
5 evőkanál liszt

Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a sót és a borsot, ebben megmártjuk a vékonyra vágott hússzeleteket, a felesleges lisztet lerázzuk róluk, és a felmelegített olívaolaj és vaj keverékén átsütjük őket. Nem kell, hogy tökéletesen átsüljenek, a lényeg, hogy kapjanak egy kis gusztusos színt. Ha ez megvan, szedjük ki a serpenyőből egy tányérra őket.
A visszamaradt zsiradékon pirítsuk át viszonylag erős tűzön a gombaszeleteket és a hagymát. Figyeljünk oda, ne égessük meg egyiket se, főleg a hagymát ne. Ne felejtsük, hogy az edényben van némi liszt maradék is a húsokról, ez hajlamos lehet megégni, pedig nagy szükségünk van rá a sűrítésnél.
Akkor jó, ha a gombánk szép barna színt kapott, tehát nem főtt, hanem tényleg pirult. Ennek a folyamatnak a végén adhatunk egy kevés sót hozzá. 
A pirított gombára tegyük vissza a húsokat, öntsük rá a bort, és forraljuk nagy lángon, amíg az alkohol el nem távozik az edényből, és fel nem oldja az edény aljáról az értékes lepirult pörzsanyagokat, ez 2-3 percet vesz igénybe. Ekkor öntsük a serpenyőbe az alaplevet. Nem biztos, hogy mindre szükség lesz, inkább két részletben használjuk, mint hogy túlzásba essünk. Adjuk az ételhez a szárakról lecsipkedett kakukkfű leveleket, ennek hiányában a szárított kakukkfüvet.
Fedő alatt pároljuk a húst 10-15 percig, ellenőrizzük, hogy átfőtt-e, végül adjuk az ételhez a tejszínt is. Ezzel forraljuk még néhány percig, ha jól végeztük a dolgunkat, eddigre sűrű, tartalmas szaft lesz a hús alatt. Ha esetleg túl sok a húson a lé, merj ki belőle egy keveset, keverd el 1-2 kávéskanál keményítővel, önts vissza a serpenyőbe, de azzal már csak egyet rottyantsd az ételt, ugyanis a keményítőt ha forralod, először ugyan behúzza a sűrűséget, de további forralás után ezt a képességét elveszíti, és újra ott állsz egy híg étellel.
Nekem erre a keményítős trükkre nem volt szükségem, az a liszt mennyiség, ami a húson volt, no meg a tejszín együttesen jótékonyan besűrítették a csirke szaftját. Végül nem árt neki némi aprított petrezselyem, nemcsak díszítésnek, de íznek sem.

Tálalhatod krumplipürével, rizzsel is akár, én inkább a krumplipürét ajánlom, azzal lesz igazán kényeztető a cucc.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése