2021. április 6., kedd

Brutál jó csokitorta

No kérem, elő a mérőedényekkel, kinek mi van kéznél. Lehet hagyományos csésze, lehet amerikai mérő edény, ami jobban tetszik - bár az utóbbi hasznosabb, az ilyenekben általában többféle méret található, 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup, 1/4 cup, azzal mindent ki tudunk mérni, ami nekünk most kell. 


Igazából csak a sütőforma méretén kell kicsit ellamentálni. Én általában 18 centisben sütöm, és az jónak is bizonyul - bár kell neki minimum 50 perc, hogy átsüljön -, de süthető négyszögletes formában is akár, vagy 24 centis tortaformában, ez is szabadon választott, egy a fontos, hogy mielőtt kivesszük a tésztát a sütőből, több helyre is szúrjunk fogpiszkálót, cake testert, hurkapálcát, hogy biztosan nem nyers-e sehol a tortánk.


Hozzávalók:

1 csésze = 2,5 dl

1 nagy méretű tojás (vagy két kicsi)
1 csésze kristálycukor
6 dkg tejföl
1/4 csésze étolaj
1,5 teáskanál vanília kivonat
1/2 csésze presszó kávé langyosan vagy hidegen
1/2 csésze cukrozatlan kakaópor átszitálva
1 csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só

a ganache-hoz

25 dkg jó minőségű csokoládé
3/4 csésze tejszín
tonkabab

Elkészítés:

A tojást alaposan kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, vaníliát. Jöhet hozzá a kakaópor és a kávé. Keverjük a masszát csomómentesre. A lisztbe keverjük bele a szódabikarbónát, sót, sütőport, adjuk a folyékony anyagokhoz, ezzel is vegyítsük el.
Egy 20x20 centis tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Ne használjunk nagyobb sütőedényt, mert lapos lesz a tészta. Megfelelő még hozzá a 18-20 cm-es tortaforma is. Jénaiban is süthetjük, ha van ilyen viszonylag kicsi darabunk. Öntsük a masszát az előkészített formába, rázogassuk meg, hogy az esetleges légbuborékok távozzanak, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 50 perc kell neki, feltétlenül végezzünk tűpróbát!

Amíg sül a sütemény, készítsük el a ganache-t a tetejére. A tejszínt melegítsük majdnem forrásig, tördeljük bele a csokoládét, és már a tűzről levéve keverjük el erőteljesen a tejszínben az olvadó csokoládét. Fényes, folyós krémet kell kapnunk. 

Ha kisült a torta, tegyük rácsra, hogy kihűljön. Közben négyrét hajtogatott alufóliából készítsünk két hosszú csíkot, ezt tegyük a tepsibe keresztben, amiben a süti sült. Ha a tészta már hideg, tegyük vissza a tepsibe, és öntsük rá a szintén lehűlt ganache-t. Ez azért jó, mert egyrészt a tepsi megtartja a csokikrémet, nem folyik szanaszét, másrészt a fóliacsík segítségével kiemelhetjük a tortát a formából. Ez fóliacsík nélkül biztosan nem sikerül, és én a magam részéről biztosan nem szeretném késsel vagdosni a tortát a jó kis teflonos formámban, összekaristolva esetleg, amikor kiveszem a szeleteket. Sóval jó ez a fóliás trükk, higgyetek nekem!
Egyetlen hátránya van, hogy amikor eltávolítjuk a tortakarimát, illetve a fóliacsíkot, az meg fog látszani a ganache-on, de mivel én most kivételesen nem az angol királynőnek sütöttem a tortát, nem hozott különösebben lázba az a kis lazaság. 
Hűtőben hagyjuk a ganache-t megdermedni a torta tetején, de fogyasztani mindenképp szobahőmérsékleten ajánlom a csokitortát, nem hűtőhidegen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése