2025. október 30., csütörtök

Birsalmakrémleves – az őszi ízek kavalkádja

Az ősz egyik legillatosabb gyümölcse a birsalma, és nincs is jobb módja, hogy a szezon ízeit asztalra varázsoljuk, mint ha egy finom, krémes birsalmakrémlevessel kényeztetjük el a családot. 

Ez a leves nemcsak ízletes, hanem  illatos, fűszeres is, ráadásul előző nap elkészítve az ízek még mélyebben összeérnek. Az előre elkészíthetőség vendégvárásnál nagy előny lehet...

A múlt héten Balatonfüreden jártunk, szeretünk ősszel is Füreden sétálni, sőt, jobban szeretünk ősszel, mint nyáron, az az igazság. A Borcsa étteremben rendelte a férjem ezt a levest, és meg kell mondanom, isteni volt, úgyhogy nem volt kérdés, hogy megpróbálom megalkotni a saját verziómat. Még van egyetlen fűszer, ami a füredi verzióban benne volt, és én még nem jöttem rá, mi lehet az, de az én verzióm is nagyon finom lett, szívből ajánlom kipróbálásra.

Hozzávalók 7 főre:

4 nagyobb birsalma (kb. 1-1,2 kg)
2 evőkanál cukor
1,5 evőkanál vaj vagy kókuszolaj
2 liter víz vagy almalé (esetleg felesben)
1 nagy rúd fahéj (vagy 1 csapott teáskanál őrölt)
1,5 cm friss gyömbér (vagy 1 csapott teáskanál őrölt)
1 nagy csipet szerecsendió
1 púpos csipet vaníliamag vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
3–4 evőkanál méz/datolya szirup/juharszirup, ki mit használ
1 nagy csipet só
250 ml tejszín (vagy növényi alternatíva, például kókusztej)
szárazon pirított, szeletelt mandula, kevés citromlé és méz a tálaláshoz

Elkészítés:

A birsalmákat alaposan megmossuk, héjastul feldaraboljuk (magház nélkül). 
A választott zsiradékon (én olajat használtam) megkaramellizáljuk a két evőkanál cukrot, majd rádobjuk a feldarabolt birsalmát, átforgatjuk, átforrósítjuk.
Felöntjük a vízzel vagy almalével, hozzáadjuk a fahéjat, gyömbért, sót és vaníliát.
Lefedve főzzük kb. 30–35 percig, amíg a birsalma teljesen megpuhul.
A fahéjrudat eltávolítjuk, az egészet krémesre turmixoljuk, majd sűrű szitán vagy szűrőn átszűrjük. 
Belekeverjük a tejszínt és az édesítőt, majd ízlés szerint pici citromlével frissítjük az ízeket.
Tálaláskor megszórjuk pirított mandulával vagy dióval, és csorgathatunk rá egy kevés mézet.

Tipp:

A leves még finomabb, ha előző nap elkészíted, hiszen az ízek szépen összeérnek.

Készítheted úgy, hogy nem hámozod meg a birsalmát, akkor sűrűbb állagot fogsz kapni, de készítheted úgy is, ha nagyon szőrös a gyümölcs, hogy meghámozod. Ebben az esetben elképzelhető, hogy szükség lesz egy kis keményítős sűrítésre.

Utálatos dolog átpasszírozni a sűrű birskrémet a szűrőn, de hidd el, fontos lépés. A birs csakúgy, mint egynémely körtefajta, tele van apró kövecskékkel, nem tudok rá jobb szót, mert ezek ugyebár nem magok, hanem ilyen kemény kis izék. Ezeket jobb, ha nem engedjük bele a levesbe, nagyon kellemetlen tud lenni.

Melegítéskor lassan, alacsony lángon melegítsd újra, és ha szükséges, adj hozzá kevés vizet vagy tejszínt. Mivel a birsalma dugig van pektinnel, és a héját is rajta hagytuk főzéskor, szinte biztos, hogy higítanod kell majd.

Tálalás előtt  csorgathatsz rá pár csepp citromlevet, hogy feléledjen a leves íze.

Langyosan a legfinomabb, ha túl meleg a leves, kevésbé érezni benne az ízeket.

Érdemes a fűszerezésével kísérletezni, ha jól csináljuk, el fogjuk találni azt a kellemesen fűszeres ízvilágot, amit szeretnénk.

És végül: légy nagyon óvatos a birsalma tisztításánál, kőkemény tud lenni, nagyon vigyázz, meg ne szaladjon a kés, amikor a magházát vágod ki például, mert csúnya sérülés lehet a vége.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése