2015. augusztus 7., péntek

Töltött paprika


Az eredeti bejegyzés 2007-ben kelt, blogolásom első évében örökítettem meg ezt a klasszikust. Most, hogy a Fakanál blog tartalma már nem elérhető, megpróbáltam másként megkeresni, de a gúgli barátunk egyáltalán nem hozza elő a bejegyzést, végül a fotó alapján találta rá. És még másik hét, azaz hét weblapra, ahol a töltött paprikát az én fotómmal illusztrálják, természetesen mindenféle hivatkozás nélkül. Az egyik website egy katolikus oldal, kicsit furcsának találom, hogy éppen ők nem hallottak a nyolcadik parancsolatról...
No de térjünk vissza a recepthez és ahhoz a bizonyos fotóhoz.



Aminél azóta készítettem jobbat is, mint a fent mellékelt ábra mutatja, bár őszintén szólva a töltött paprikát elég nehéz úgy fényképezni, hogy gusztusos legyen a fotó.


Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús
8 dkg rizs
4-6 paprika 
1 evőkanál vöröshagymakrém
só, bors
1 ág friss zellerlevél
2-3 evőkanál liszt
olaj
1 nagy doboz sűrített paradicsom
1 liter paradicsomlé
cukor
 
Elkészítés:
 
A darált húst összekeverem a megmosott rizzsel*, hagymakrémmel (fujj, undorító, tudom, de gyakorlatilag ez az egyetlen szégyellni való vétkem ezen a fronton, hogy időnként használok vöröshagyma krémet), sóval, borssal ízesítem, majd a kicsumázott paprikákba töltöm lazán a masszát. Ami töltelék a paprikákból kimarad, azokból csak gombócot készítek. Felforralok kb. 3 liter vizet, megsózom, majd a forrásban lévő vízbe csusszantom a paprikákat és gombócokat, beledobom a zellerzöldet, a paprikák gallérját, és puhára főzöm az egészet. Ez kb. 30-40 perc. Addig megkeverem a rántást. Amikor úgy ítélem meg, hogy puha a hús, szűrőkanállal kiszedem egy tányérra, majd a főzőlevet leszűröm. Merthogy ilyenkor van benne dezertőr rizs, kósza paprika- és zellerdarabok, ezeket eltávolítom. Abba az edénybe, amiben készre főzöm a töltött paprikát, beleöntöm rántást, rá a sürített paradicsomot, összemelegítem a kettőt, majd a paradicsomlével felengedem. Sózom, ha kell, cukrot teszek bele ízlés szerint (mi viszonylag édesen szeretjük), felforralom a mártást, majd visszateszem a töltelékeket. Ha szükséges, a főzővízzel hígítom a szószt. Kicsit rotyogtatom még együtt az egészet, majd tálalok.

* ha van időm, akkor meg szoktam párolni a rizst félig, majd kihűtve adom a húshoz

TIPP: Próbáljátok ki rizs helyett zabpehellyel, remekül működik, én fél kiló húshoz 8 deka zabpelyhez tettem, amit fél órával előbb egy kevés vízzel megspricceltem, hadd puhuljon.



4 megjegyzés:

  1. Kedves Éva! Én is kerestem a régi blogodat, tavaly ősszel a te recepted alapján csináltam télre paradicsomból bolognai mártást (nagyon finom :)), de sajnos nem írtam ki a receptet, most pedig hűlt helye :( Ha megtennéd, hogy elküldöd az e-mail címemre, nagyon megköszönném. Horváth Anita (anitrahu@gmail.com)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anita, a következő megjegyzésben megtalálod a receptet.

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm, csinálunk is egy adagot ma :)

      Törlés