2024. augusztus 3., szombat

Sült paradicsomkrémleves

Nem telhet el úgy egy nyár sem, hogy ne főzzek be paradicsomot. Sokszor beszéltem már arról, hogy ez nálam több évtizedes hagyomány, nem untatok újra vele senkit. A módszereim évről évre tökéletesednek, mostanában tényleg arra törekszem, hogy bármelyik neves olasz cég termékével versenyre kelhessek, és szerénytelenség nélkül állítom: állom a sarat. A mai befőzés mellékterméke lett ez a csodás leves, ami kimaradt a beüvegezés után.

Hozzávalók:

2 kg San Marzano vagy lucullus paradicsom
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
friss rozmaring ágak

olívaolaj
opcionálisan: oregánó, bazsalikom, rozmaring

Elkészítés:

A paradicsomokat megmossuk, hosszában felezzük, vágott felével lefelé tepsire tesszük a felvágott hagymával, fokival, rozmaringgal, sóval, némi olaj locsolással egyetemben.


180-200 fokos sütőben megsütjük a paradicsomot. Ha kész, a héja könnyedén eltávolítható. Dobjuk ki a rozmaringot is belőle. Vagy lepasszírozzuk, vagy leturmixoljuk a megsült zöldséget, kinek mi a kényelmesebb. 



Fűszerezhetjük tovább, ha kedvünk tartja, adhatunk hozzá oregánót, friss vagy szárított bazsalikomot, őrölt rozmaringot. Ha kell még bele só, mehet az is. Felforraljuk, ha sűrűnek találjuk, kaphat egy pici vizet. Reszelt parmezánnal, nagyétkűeknek vajon pirított bagettel mennyei ebéd.