2021. április 7., szerda

Puha perec

Nem bírom abbahagyni a sütést, úgy látszik... Ma az Instán láttam meg a receptet, és azonnal tudtam, hogy megsütöm a férjemnek, aki nagy kedvelője az úgynevezett mozis puha perecnek. Mi tagadás, igen jól sikerültek a kis dögök, csábítóan illegetik magukat a tálon, még langyosak, illatosak, hát ki tudna nekik ellenállni?




Hozzávalók 8 db perechez:

60 dkg liszt
6 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
200 gramm tej
150 gramm víz
45 gramm olvasztott vaj

a tetejére 1 tojás, reszelt sajt, mák, szezámmag, napraforgómag, bármi

Elkészítés:

A tejet meglangyosítottam, tettem bele egy teáskanál cukrot a 6 dekából, belemorzsoltam a tavalyi első karantén végén elspájzolt, lefagyasztott élesztőből 2 dekát, elkevertem, zutty, bele a keverőtálba. Ment utána a liszt, a maradék cukor, a só, a víz. Elindítottam a gépet, amikor összeállította a hozzávalókat, utoljára beleöntöttem a vajat is, és 5 perc múlva csodás tésztát vettem ki belőle, kissé átgyúrtam, visszatettem a tálba, letakartam, és olyan 35-40 percet kelesztettem.

Utána 130 grammos darabokat vágtam belőle, a tenyerembe tettem a gombócokat, behajtogattam körbe-körbe a gombóc közepébe szélről a tésztát, szép, szabályos labdacsokká virgoltam mindet, félretettem, letakartam. 15 percnyi pihenő következett. Aztán mindegyiket vékony, hosszú, legalább 70 centis rúddá sendergettem, megformáztam a perecet belőle, és mehetett a sütőpapíros tepsire. Lekentem a tojással, megszórtam a szezámmal, sajttal, és addig kelt még egy kört, amíg négy perecet meg nem formáltam. Akkor betettem az első tepsit a 170 fokra előmelegített sütőbe. Nem tudom, meddig volt bent, de amikor már szép színe van, bátran kivehetjük, nem fog kiszúrni velünk, nem marad nyers. 

Közben megformáztam a második négyes csapatot is, azt is lekentem, megszórtam, megsütöttem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése