2014. szeptember 8., hétfő

Nyolcéves a blog, úgyhogy nézzük, hogyan készül a skót tojás

És akkor ezzel a recepttel köszönteném a 8. életévét a napokban betöltött blogomat, amiről azt tudom elmondani, hogy ugyanúgy szeretem, mint azon a napon, amikor megírtam bele az első bejegyzést, és bár önhibáján kívül kevesebb örömet szerez nekem, mint az első években, nagyon remélem, hogy a blogot olvasóknak viszont annál többet ad, mert végül is ez a legfontosabb. 
Gasztronómiai karrieremet kétségtelenül a blog létének köszönhetem, ha a blog nem lenne, a kutya nem tudná, hogy én jól főzök (bocs, ez szerénytelenül hangzott, de igaz:), hogy szeretek főzni, hogy szeretek minden tevékenységet, ami a konyhához köt, hogy érdekel a gasztronómia úgy, ahogy van, bár sajnálatos módon az elméleti tudás megszerzésére mostanában kevés időm van. Mégpedig azért van kevés időm, mert ahogy mondtam, a blognak köszönhetően gasztronómiai témájú cikkeket írok az izeselet.hu számára, valamint rendszeresen jelennek meg írásaim a Ridikül című hetilapban, amelyhez a fő vonulatot Jakupcsek Gabi napi talkshow-ja szolgáltatja. Ez kettős öröm nekem, mert Gabit nagyjából ezer éve ismerem és szeretem, de a lap főszerkesztőjéhez és felelős szerkesztőjéhez is több évtizedes barátság fűz. Ők támogatnak és bíznak bennem, remélem, az olvasók is szeretik a receptjeimet. 
Egy másik nagyon nagy öröm is ért ez év tavaszán, mert március óta a TV Paprikának vagyok lektora, nagyon jó és érdekes sorozatok mennek át a kezemen, amelyekből sok ötletet merítek, és sokat is tanulok. Ráadásul ez az a terep, ahol ötvözhetem az elmúlt - alig merem leírni... - 36 évben szerzett televíziós tapasztalataimat, és a gasztronómia terén megszerzett rutint, és ez nagyon fontos nekem.
Szóval nagyjából ilyen ívet írtam le a blog kezdete óta, és ezzel elégedett vagyok.
A blogger közösségnek már nem vagyok aktív tagja, sajnos időm sincs figyelni a sok új blogot, nem tudom követni a változásokat. Egy szállal azonban mégis kapcsolódom 75 bloggerhez, ők a Segítsüti és a sokkicsi jótékonysági akciók állandó résztvevői, akiknek felajánlásait koordinálom, tekintve, hogy két éve én is részt veszek ezeknek az akcióknak a lebonyolításában. Hát így néz ki jelenleg az én gasztronómiai tevékenységem. Írok, főzök, néhanapján fotózok is, szóval alakul:) Nem vágyom saját főzőműsorra, hiába viccelődnek a barátaim ezzel, talán egy saját szakácskönyvhöz sem rendelkezem elegendő eredetiséggel, nem vágyom tízezres rajongótáborra a Facebookon, úgyhogy mostanra értem el odáig, hogy elégedett legyek a fennálló állapottal.
Köszönöm minden egyes olvasómnak külön-külön, hogy velem van, köszönöm a barátaimnak és az ismerőseimnek, hogy ha főzés közben elakadnak, felhívnak és megkérdeznek, köszönöm azoknak a bizalmát, akik egész éven át az én spagetti szószomat teszik a tésztájukra és az asztalukra, azonkívül köszönöm anyámnak, aki nem törte meg az ellenállásomat, és így aztán nem tanított meg főzni, mert elkezdhettem a saját utamat járni, saját magam kitapasztalni a konyhai buktatókat, és megtanulni elkerülni azokat. Szóval köszi mindenkinek mindent, ne menjetek sehová, itt nincsenek reklámok, szóval maradjatok velem! 

Skót tojás


Hozzávalók:

50 dkg finomra darált sertéshús
fél fej nagyon finomra vágott vöröshagyma
őrölt bors
kevés pirospaprika
egy mokkáskanál mustár

3 kis tojás megfőzve
2 tojás
zsemlemorzsa
néhány evőkanál liszt
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A 3 tojást négy percig főzzük, ennyi idő alatt a fehérje kemény lesz, a sárgája pedig belül még kissé lágy. Vásároljunk ehhez kis méretű tojásokat, már ha nem akarunk majd ágyúgolyó méretű skót tojásokat a tányérunkon. Ha letelt a négy perc, hűtsük le a tojásokat, hámozzuk meg őket. A darált húsból készítsünk ízesített masszát a fűszerekkel. Ez egy klasszikus fasírt alap, de nem lazítjuk sem áztatott kenyérrel, sem zsemlemorzsával.
A főtt tojásokat csomagoljuk be a húsmasszába. Nedves tenyérrel ez viszonylag egyszerűen fog menni. Ügyeljünk rá, hogy a húsmassza mindenhol betakarja a tojást.
A klasszikus módon panírozzuk be a tojásokat, majd süssük meg őket olyan serpenyőben, amibe viszonylag magasan tudunk olajat tölteni. Ehhez célszerű valami kisebb edényt választani, hogy ne kelljen felhasználnunk egy liter olajat. Forró olajban süssük szép barnára a tojásokat, de figyeljünk oda, hogy a húsmassza átsüljön, ne csak a panír piruljon meg. Biztonsági játékosok néhány percre betehetik 200 fokra előmelegített sütőbe a kisült tojásokat.

4 megjegyzés:

  1. Aha, a fasírtba göngyölt tojásról hallottam, de jó tudni, hogy nincs semmilyen áztatott kenyér-zsömle-zsemlemorzsa, viszont panír szükséges, bocs csak magamnak memorizálom:-)))

    Nagyon laktató nem??? elég hozzá valami saláta, igaz????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bármi jó hozzá, hagyományos köretek, vagy saláta, mindennel passzol. és hidegen is nagyon finom, többszörösen kipróbáltuk :)

      Törlés
  2. Nagyon büszke vagyok rád O:) És imádom, hogy bár 100 km-el arrébb élek már, mégis ugyanazokat az ízeket érezhetem a főtt ételeimben a receptek által, amit otthon is!

    VálaszTörlés