2014. július 18., péntek

Zöldséges lasagne

Világbajnok. De komolyan! Egyetlen fontos momentum van, amiben nem lehet lazáskodni, az pedig a paradicsom szósz kérdése. Mert híg, ízetlen szószból nem lehet várat építeni, akarom mondani, jó lasagnét főzni. A megfelelő paradicsomszósz sűrű, édeskés, tartalmas, úgyhogy nem szabad sajnálni rá a pénzt, mert ez ennek az ételnek a lelke.
Aki olyan szerencsés, mint én magam, hogy van neki spagettiszósza, amit én főzök, és tőlem veszi, na, annak szuper könnyű dolga van. 
Akit ez a lehetőség érdekel, írjon a mail címemre, szívesen veszek fel megrendeléseket szószra.
A recept egyébként Gál Zsolttól, a Rosinante fogadó séfjétől származik, óriás hála érte.


Hozzávalók:

lasagne lapok, ehhez az adaghoz 9 darabot használtam fel
7 dl sűrű paradicsomszósz
2 db karcsú cukkini
1 db padlizsán
1 db sárgarépa
4 db újhagyma
3 db zellerszár (nem érdemes kihagyni, nagyon jól harmonizál a paradicsom ízével)
1 db piros színű kaliforniai paprika
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg parmezán/grana padano  reszelve
fehérbors

2 evőkanál olívaolaj
bazsalikom, rozmaring, oregánó ízlés szerint, persze az a legjobb, ha minden friss formában van,
de a szárítottól sem sértődik meg az étel

Elkészítés:

A zöldségeket összedarabolom, a padlizsánt kockákra vágva szűrőbe teszem, megsózom, és hagyom 10 percet, hogy kiizzadja a levét. Ez azért fontos, mert ha már kissé idősebb darabot sikerült vennünk, előfordulhat, hogy a padlizsán keserű, de ezzel a sózásos módszerrel megszabadulhatunk a kesernyésségétől. Ha letelt a tíz perc, öblítsük le a kockákat, szárítsuk le a padlizsánt. A répát uborkagyalun engedjük át, az újhagymákat elég kettőbe-négybe vágni, a zellerszárat 3 mm-es darabokra, a cukkinit fél centisekre. A paprikát is hasonló darabokra aprítjuk. (Mehet még bele brokkoli és zöldborsó is, nekem most nem volt itthon egyik sem.) Amikor mindent összekaszaboltunk, egy kevés olívaolajon  pirítsuk meg a zöldségeket, elég hozzá kb. 6-8 perc. Nem kell puhára párolni, de ne legyenek már kemények. Pirítás közben szórjuk meg a zöldségeket a bazsalikommal, rozmaringgal és oregánóval, de sózni csak a végén sózzuk meg egy kicsit. Ha kész, tegyük félre az edényt.

Készítsünk sűrű besamel mártást. Az 5 dkg vajat olvasszuk fel, dobjuk rá a lisztet, kevergessük egy percig, amíg felszívja a vajat, és elkezd habzani, majd sűrű kevergetés közben öntsük fel a tejjel. Főzzük addig, amíg fel nem forr a mártás, és utána is még kis lángon, kavargatva főzzük, hogy a liszt elveszítse nyers ízét. Közben sűrűsödik is, vigyázzunk, le ne égjen! Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a reszelt parmezánt, és ezt is tegyük félre. A besamel el is készül addig, amíg a zöldségek pirulnak.

Egy jénai tálba öntsünk egy merőkanálnyi paradicsomszószt, béleljük ki a tálat egy réteg lasagne tésztával. A tésztát nem kell megfőzni a művelet előtt. Az első réteg tésztára kanalazzunk zöldséget, utána paradicsomszószt, majd pötyögtessük meg alaposan besamellel. Jöhet a második réteg tészta, a második adag zöldség, paradicsomszósz és besamel. Végül sorra kerül a harmadik réteg tészta, a zöldség maradéka, a paradicsomszósz maradéka, és ha jól ügyeskedtünk, akkor szép vastagon be tudjuk takarni a tészta tetejét a maradék besamellel. Ha van még parmezánunk, megszórhatjuk a tetejét még egy kevéssel.
180 fokos sütő, 35-40 perc. 

A lasagnéban az is a jó, hogy előző nap is elkészíthetjük, és másnapig a hűtőben tartva simán süthetjük másnap, ha úgy kényelmes. Akkor arra kell figyelni, hogy a jénait a hűtőből kivéve csak hideg sütőbe tegyük, különben úgy szétpattan a hirtelen hősokktól, hogy sirathatjuk az edényt is, de a lasagnét is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése