2015. november 30., hétfő

Adventi készülődés: egyszerű vajas keksz


Szeretem az adventi készülődést. Mindig túlvállalom magam fejben, az ötletek és tervek töredéke sem szokott megvalósulni, de már rég leszoktam arról, hogy emiatt lelkiismeret furdalásom legyen. Ami összejön, összejön és örülünk neki, ami meg nem, az majd vagy jövőre, vagy még akkor se. Az eddigiek fényében egyelőre tehát biztosnak tűnik, hogy minden vasárnapon valami új süteménnyel köszöntjük az adventet. Ime az első, aminél egyszerűbbet elképzelni sem lehet.


Hozzávalók: (kb. 30 darabhoz)

30 dkg liszt
17,5 dkg vaj
20 dkg finom kristálycukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom lereszelt héja
egy csipet só


Elkészítés:
Egy kézi mixerrel keverjük a vajat puhára, majd adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük együtt őket, amíg jó levegős krémet nem kapunk. Adjuk a masszához a tojást és a sárgáját, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a sót, keverjük el alaposan. Végül adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze. A tésztából formáljunk egy csinos labdacsot, majd folpackba csavarva hűtsük 30 percig a fridzsiderben. Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és a lehűlt tésztát nyújtsuk 3 mm vastagra. Szaggassunk belőle különböző formákat. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 8 percig. Az én sütőmben 12 percig tartott, míg a karácsonyfák, csizmák és csillagok színt kaptak. Vigyázzunk, ne süssük barnulásig a süteményt. Dekorálhatjuk sütőcukorral, cukormázzal, vagy bármi mással, amit fantáziánk megenged.

Ez az egyik legegyszerűbb keksz recept, ami létezik, ennek ellenére - vagy tán éppen ezért? - az egyik legjobb is. A tésztát jól lehet mélyhűteni is, ha tartalékolunk belőle a mélyhűtőben, az ünnep minden napján süthetünk kekszet, ha akarunk :)




 
 

2015. november 29., vasárnap

Zöldfűszeres krumplisaláta

Érkezik a krumplisaláták idénye, most megmutatom az én legnagyobb kedvencemet. Amúgy a hagyományos ecetes-hagymás krumplisalátát szeretem a legjobban, de mióta apám nem készít, márpedig igen régen nem készít szegény, nem ettem olyan igazán finomat. Akarom mondani, nem ettem pont ugyanolyan finomat.


Ez a versenyző annyiban nem szimpla, hogy a friss zöldfűszerek beszerzése gondot jelenthet.
Nem hátrány, hogy a vendégség előtt egy nappal össze lehet állítani. Elkészítéséhez legjobb az aprószemű krumplit választani. És ha a piacról hazaviszünk legalább néhány zöldfűszert is a hétből, nyert ügyünk van. Most még kapható snidling, petrezselyem, én láttam múlt héten kaprot is a Bosnyákon, bazsalikom a hiperekben is van, a rukola sem beszerezhetetlen. Friss tárkony és lestyán már nincs, abból használjunk szárítottat.

Hozzávalók: (6 személyre)
1 kg aprószemű burgonya
1 fej salotta hagyma
5 tojás
5 dl tejföl
2 dl joghurt vagy kefír
2 kávéskanál dijoni mustár, lehet csípős is
olívaolaj ízlés szerint

bors
zöldfűszerek:
snidling
petrezselyem
kapor
bazsalikom
tárkony
lestyán
rukkola


a tálaláshoz egy csomag vegyes saláta keverék

Elkészítés:
A fűszereket megmossuk, leszárítjuk, és késsel nagyon apróra vágjuk. Nem sajnáltam rá az időt, nem tettem robotgépbe őket, mert némelyik megkeseredhet a gépben. Összekeverjük a zöldfűszereket a mustárral, a szintén apróra vágott hagymával, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a tejfölt és a joghurtot. Időközben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, beleaprítjuk a tejfölös-fűszeres mártásba, ha szükséges, még sózzuk és borsozzuk, aztán mehet a hűtőbe. Másnap már nincs vele más dolog, mint a saláta keveréket tálra rendezni, középre felhalmozni a burgonyasalátát, és a keményre főtt tojásokkal körberakni.


2015. november 24., kedd

Répatorta

Imádom. Ettem már nagyon rosszakat is, amikor benyaltam egy-egy kávézó hírnevét, és elhittem, hogy amit ők sütnek, az csak jó lehet. De ez még régen volt, azóta óvatos vagyok, és inkább magam sütöm a répatortát. Szerencsére ez idő tájt már nem néznek úgy az emberre, mint egy ufóra, ha répatortát emleget - micsoda? répát egy süteménybe? -, a svájci gyökerekkel rendelkező  carrot cake nálunk is megkapta a letelepedési engedélyt és az állampolgárságot. Nagy-Britanniában az angolok kedvenc süteményének választották, és mi tagadás, én ezen nemigen tudok csodálkozni. Nem szívesen hagyom el a tetejéről a krémsajtos mázat, szerintem az édes tészta, és a kissé savanykás krém harmóniája az, amitől ez a sütemény igazán szerethető. Ma Mary Berry receptjét mutatom meg, amin csak egy keveset változtattam, a mazsola és a dió mennyiségét csökkentettem le egy kicsit.


Őt is google barátom segítségével kerítettem elő, a lányom fényképezte sok évvel ezelőtt.

Hozzávalók:

200 ml étolaj
3 tojás
175 ml agavé szirup (az enyém most elfogyott, de találtam rizsszirupot, amit kiegészítettem egy kevés juharsziruppal)
40 dkg lereszelt sárgarépa
27,5 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál fűszerkeverék (gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió keveréke)
2 marék mazsola
10 dkg apróra vágott dió

Elkészítés:

1. Az olajat, a tojást és az édesítésre használt szirupot egy tálban összekeverjük, végül hozzáadjuk a répát.
2 A lisztet, sütőport, fűszereket, a mazsolás és a diót is elvegyítjük egmással.
3. Alaposan elkeverjük az összetevőket, és két egyforma méretű sütőformába kanalazzuk. Ez lehet szögletes, 20x20 centis forma, lehet kis 18 cm-es tortaforma, de ha nem rendelkezünk két egyformával, öntsük a tésztát egy 26 cm-es tortaformába. Előtte béleljük ki a formákat sütőpapírral.
4. Süssük a tésztát 30-40 percig, ez nagyban függ a sütőtől, érdemes tűpróbálval ellenőrizni, átsült-e a tészta. Én most két 20x20-as formát használtam, és az egyiket még vissza kellett tennem néhány percre, mert bár az aljának szép színe volt, mégis úgy éreztem, hogy ráfér még néhány perc a sütőben.
5. Ha elkészült a tészta, tegyük rácsra, hagyjuk kihűlni. Addig elkészíthetjük a krémet a tetejére.

25 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt
10 dkg puha vaj
ízlés szerint porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
ha szükségesnek látjuk, egy kevés sűrű tejföl

A szobahőmérsékletű sajtot és vajat keverjük habosra, édesítsük ízlésünk szerint, ízesítsük a vanília kivonattal. Ha szeretjük, reszelhetünk bele citromhéjat is.

6. Kenjük meg az első tésztát a krémmel, helyezzük rá a másik lapot, kenjünk a tetejére is krémet, és ha futja, ne hagyjuk ki az oldalát sem.


2015. november 23., hétfő

Krumplistészta

Nem értem, hogyhogy nincs még fent a blogon ez a nagy kedvenc. Hogy mitől nagy kedvenc? Az egyszerűségétől. A tiszta ízeitől. Hogy gyakorlatilag bármikor összedobható. Hogy gyorsan elkészül. Hogy lehet mellé savanyú uborkát, uborka salátát enni. Hogy olcsó. De ez mind kevés lenne, ha nem lenne olyan őrületesen finom.
Krumplistésztát egyébként két módon is lehet készíteni. Én sokáig azt a módszert követtem, hogy először főztem egy adag paprikás krumplit rövid lével, majd kissé összetörtem a krumplit, és beleforgattam a kifőtt tésztát. Ennek a módszernek az a hátulütője, hogy az ember nem mindig találja el, mennyi lé maradjon a paprikáson, és ha ezt nem jól lövi be, akkor a krumplistészta szottyos, nedves lesz, az pedig a halálom.
Ezért jó néhány éve már úgy készítem a tésztát, hogy a hagymát ledinsztelem, egy másik edényben megfő a krumpli, egy harmadikban a tészta, majd a hagymára megy a krumpli, végül a tészta. Nekünk így sokkal jobban bejön. Te meg majd eldöntöd, hogyan szereted.


Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
zsiradék, ki mit szeret, használ
50 dkg kockatészta

bors
pirospaprika

Elkészítés:

A zsiradékon a nagyon finomra vágott, megsózott hagymát puhára dinszteljük, akár egy-két evőkanálnyi vizet is adhatunk hozzá, hogy biztosan puha legyen, ne maradjon ropogós.
Egy másik edényben odatesszük főni az apró kockákra vágott krumpit. Figyeljünk oda, hogy a víz elég sós legyen.
Egy harmadik edényben pedig megfőzzük a tésztát.

Amikor a hagyma megpuhult, megszórjuk pirospaprikával, borssal, a puha krumplit rászedjük, fakanállal megtörjük, összeforgatjuk, hogy mindenhol szép paprikás legyen. A lecsöpögtetett tésztát több részletben a krumplihoz adjuk, kíméletesen átforgatjuk. Ha szükséges, még sózzuk és borsozzuk.

Ha ügyesen logisztikázunk, elsőnek odatehetjük a krumpit főni, ha elég picire vágtuk, nagyon gyorsan megpuhul. Addig párolódhat a hagyma a serpenyőben, mehet rá a krumpli. Végül pedig a még forró krumplis lábasba meleg vizet engedve, azt felforralva kifőzhetjük a tésztát, így spórolunk egy edényt a mosogatásnál :)



2015. november 21., szombat

Gyökérkenyér

Régi recept, régesrégi, az internet mélységes mély bugyraiból előbányászott fotó. De a kenyér ugyanolyan jó most is, mint akkor volt.


Hozzávalók:

50 dkg liszt (35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 15 dkg fehér liszt)
5 gr szárított élesztő
12 gr só
4 dl langyos víz
különböző magok keveréke a szóráshoz


Elkészítés:


A tésztához valókat - a magok kivételével - fakanállal masszává kevertem egy tálban. Csak semmi cécó, legyen mindenhol nedves a liszt, ennyi elég is. Folpackkal lefedtem, feltettem a szekrény tetejére, ott van a legmelegebb, és 12 órán rá se néztem.
Másnap erősen lisztezett felületre borítottam a tésztát, kettévágtam, rudat formáltam belőle, négyszer-ötször megtekertem a rudat, majd sütőpapírral bélelt tepsire emeltem, és egy órán át kelesztettem. Aztán megspricceltem vízzel, rászórtam a magokat, és betettem a 180 fokos sütőbe, amibe előzőleg betettem egy kis lábasban forrásban lévő vizet. Így jó gőzös sütőben sült a kenyérke. Nem néztem meg, mennyi időt töltött a szoliban, de amikor a héja már kopogós, és az alja se nyers, ki lehet venni a sütőből.

2015. november 19., csütörtök

Cantuccini

Olasz édesség, az olaszok jó érzékkel édes borba,  Vin Santóba, esetleg kávéba mártogatják, és milyen jól teszik! Végtelen számú variációban készíthető el, én most csokis-narancsosat sütöttem. Fémdobozba zárva sokáig eláll, de igazából az az egyetlen garancia erre, ha elfeledkezünk a dobozról. Más esetekben sajnos rém gyorsan szublimál...
Egyébként remek karácsonyi ajándék lehet, ha veszünk hozzá valami szép fémdobozt vagy jó formájú befőttes üveget. Adjuk hozzá kinyomtatva a receptet is, hogy a megajándékozott máskor is elkészthesse, ha ízlett neki. Ha csomagolunk még hozzá jó minőségű csoki cseppeket és mandulát, nem lehet mellényúlni az ajándékkal.



Hozzávalók:

25 dkg liszt
10 dkg mandula
2 tojás
2 tojássárgája
1 tojásfehérje
18 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 narancs héja
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, pirítsuk benne 5 percig a mandulát. Hűtsük ki, a felét vágjuk durvára, a maradékot pedig daráljuk finomra a cukorral. A lisztet, szódabikarbónát és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a cukros mandulát és a darabosat is, mehet bele a narancshéj is. Beleütjük a két tojást és a plusz tojássárgákat, végül a durvára vágott csokoládét. Osszuk négyfelé a tésztát, majd mindegyiket formázzuk arasznyi hengerré. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, megkenjük őket a fehérjével. 20 percig sütjük, ennyi idő alatt meg fog szilárdulni. Deszkán hagyjuk negyed órát hűlni, majd ujjnyi vastagon, ferdén szeleteljük fel. A vágott felükkel lefelé visszatesszük a darabokat a tepsire, és újabb 15 perc alatt ropogósra sütjük a cantucciniket. Rácson hagyjuk kihűlni.



2015. november 12., csütörtök

Brokkolis, baconös felfújt

Szuper kaja, nemcsak azért, mert finom, hanem mert magában, főételként is fogyasztható, nálunk most rántott csirkemellhez debütált köretként, hidegen is, melegen is isteni. Elkészítése nem macerás, szóval hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy bemutassam a háziasszonyok álmát, a brokkolis, baconös, sajtos felfújtat.


Hozzávalók:

50-60 dkg brokkoli
20 dkg apró kockákra vágott bacon
4 tojás
4 dkg liszt
1 dl zsíros tejszín
2 dl 2,8 %-os tej
bors
1 teáskannál dijoni mustár
szerecsendió
15 dkg cheddar sajt

Elkészítés:

A brokkolit megtisztítjuk, kisebb rózsákra szedjük. A bacont megsütjük, de nem száraz-ropogósra, csak szép aranybarnára. Konyhai törlőre szedjük, lecsöpögtetjük, félretesszük.
A brokkolit néhány percig sós vízben blansírozzuk. Nem kell puhára főzni, de a szára már ne legyen kemény. Leszűrjük, kicsit hűtjük. Addig épp összekeverhetjük egy edényben a négy tojást, a lisztet, a tejszínt, tejet, sót, borsot és a mustárt. Én imádom a szerecsendiót, azt is reszeltem bele bőven.
Vajazzunk ki egy hőálló edényt, terítsük el benne a brokkolit, szórjuk meg a bacon kockákkal, hintsük meg a sajt harmadával, majd öntsük nyakon a tojásos keverékkel. Jusson mindenhová belőle. Szórjuk meg az étel tetejét a maradék sajttal, toljuk 220 fokos sütőbe, és süssük, amíg szép piros nem lesz a teteje.


2015. november 8., vasárnap

Sütőtökös muffin


Fájdalom, a családban csak én szeretem a sütőtököt. Hiába ragyognak a megsült tökszeletek csodálatos ősz-sárgában, családom tagjait a legkevésbé sem hozza lázba a dolog. Így hát gyakran történik meg, hogy a piacról csodás tökkel/tökökkel érkezem haza, meg is sütöm őket, aztán a maradék darabok az enyészeté lesznek. Kivételesen nem ez történt, hanem lesz, ami lesz alapon muffint sütőttem belőle, úgy azért el szokott fogyni...



Hozzávalók:

30 dkg liszt
25 dkg barnacukor (érdemes ezt használni, sokkal teltebb, jellegzetesebb ízt kapunk, mint az egyszerű kristálycukorral)
45 dkg tökhús
4 db tojás
csipet só
1 púpozott teáskanál fahéj
1 csomag sütőpor
175 ml olívaolaj

Elkészítés:


A nyers tököt meghámoztam, kisebb kockákra vágtam, és betettem a késes aprítóba. Megforgattam, majd hozzáütöttem a tojásokat, így könnyen és gyorsan csinált a gép csodás színű masszát a tökből. Ezt átkanalaztam egy műanyag tálba, hozzáadtam a többi anyagot, és csak annyira kevertem össze, hogy a liszt mindenütt nedves legyen.

Papírkapszlikkal bélelt muffin formába kanalaztam a matériát, de jutott belőle egy mini kuglóf- és egy mini kenyérformába is. 180 fokon 30 percig sültek.
Apróra darabolt dió, mandula turbózás a tésztának biztosan jót tesz.

2015. november 7., szombat

Chili con carnéval töltött krumpli

A boldog emlékű Wendy's gyorsétterem rövid magyarországi regnálásának pillanatait hozza vissza ez az étel. A Street Kitchen című műsor adta az ötletet, és mivel várakozott némi darált marhahús a hűtőben, már csak egy kis cheddar sajtot kellett beszerezni, no meg szép, nagy, egyforma krumplikat a piacról, és indulhatott a móka.



A chili con carne receptjét itt olvashatjátok.

Kell még személyenként egy termetes krumpli (20-25 dekás), némi olaj és só. A krumplikat alaposan sikáljuk meg, töröljük szárazra, majd ültessük sütőpapírral bélelt tepsire. Spricceljük meg olajjal, hintsük meg bőven sóval, és dörzsöljük át a krumplikat, egyenletesen eloszlatva így a sót a héjon. 200 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt sül készre.

Ha a krumplik megsültek, tegyük deszkára mindet, és ejtsünk mély, kereszt alakú vágást rajtuk, próbáljuk a hosszanti végein megnyomni, hogy a krumpli kinyíljon. Ha előbb sikítottunk fel az égési sérülés okozta fájdalomtól, mint ahogy a krumpli szétnyílt volna, segítsünk rá a műveletre mondjuk egy késsel, és nyissunk jó nagy rést a burgonyákon. Ebbe kanalazzuk - jó bőven - a chilit. Szórjuk meg reszeld cheddar sajttal, locsoljuk meg tejföllel, ha akadna otthon korianderünk, tépkedjünk rá néhány levélkét, ha nincs, elégedjünk meg a petrezselyemmel

Nagyon ütős kaja, személyenként egy krumpli mindenkinek elég lesz. A krumplit lehet másféle töltelékkel is variálni, mondjuk így.