2017. április 19., szerda

Keksz magokból


Amikor tavaly ősszel Amerikában jártam, a fiam keresztapja - ismét - fogyókúrázott. Most nem mesélek arról, mennyivel egyszerűbb élete van azon a tájékon annak, aki diétázik, mert nem lenne értelme, legyen elég annyi, hogy gyakorlatilag bármit megvásárolhat a boltban, ami az életmódváltáshoz kell. Így találkoztam egy nagyon veszélyes cuccal, a magokból - főleg lenmagból - álló ropogtatni valóval, amit akár kenyér helyett is ehetünk. Persze azért ott sem fenékig tejfel, hiszen ha megeszünk egy egész csomaggal ebből a jóságból, búcsút is inthetünk a diétának. Többé-kevésbé sikerült reprodukálnom a mintát, bár legközelebb igyekszem még vékonyabban elteríteni a masszát a sütőlapon.

Hozzávalók:
5 evőkanál zabpehely
5 evőkanál tökmag
5 evőkanál napraforgó mag
2 evőkanál lenmag
3 evőkanál szezámmag 
1 tojás
1 kávéskanál füstölt paprika
1 kiskanál 

Elkészítés:

A zabpelyhet és a lenmagot leforrázzuk 1,5 dl vízzel. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a többi alkotóelemet. Sűrű, kenhető masszát kapunk. Egy nagyobb tepsi hátára sütőpapírt helyezünk, arra vékony rétegben rákenjük a tésztát. Használjunk az elsimításához vizes kanalat, az a legegyszerűbb, de vizes kézzel is elvégezhetjük a feladatot. 180 fokos sütőbe toljuk, és lassan szárítjuk, pirítjuk. Ne hagyjuk magára, mert hajlamos megégni. Ha úgy látjuk, már jó színe van, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd darabokra tördelhetjük.

És a számok:

5 ek zabpehely             34 gr   22 gr ch   131 kcal
5 ek szezámmag          57 gr     7 gr ch    360 kcal
5 ek lenmag                 66 gr   19 gr ch  352 kcal
5 ek napraforgó            50 gr     9 gr ch   295 kcal
tojás                                           1 gr ch     88 kcal

összesen                     240 gr    58 gr ch 1226 kcal
                                       1 gr    0,24 ch       5,1 kcal
     egy kis kocka          10 gr    2,4 gr ch     51 kcal  


Összegzésül elmondható, hogy szénhidrát tartalomban meglehetősen barátságos ez az akár kenyér helyett is alkalmazható ropogtatni való, kalóriatartalmában már nem annyira, hiszen reggelire ch tartalmát tekintve akár 12 kis kockát is megehetnénk, kalóriában az úgy 600 körül lenne, ami hát.... na... úgyhogy inkább kis étkezésekre lehet használni túrókrémmel, cottage cheese-zel, ilyesmivel.

3 megjegyzés: