2016. április 24., vasárnap

Citromos cupcake

Hát ez van, srácok, süti süti hátán... De ne szomorkodjatok, holnap megkapjátok a karalábé főzelék receptjét :)
Szóval vasárnap van, esik az eső, viharos szél fúj, szürkeség mindenütt, pedig állítólag tavasz van. Oké, nem nyígok, egy-két szuper gusztustalan tavaszi nap belefér az életünkbe. Mindazonáltal az embernek ilyenkor joga van kompenzálni a külső hatásokat, nem? De. Én ma így kompenzáltam - az isteni friss, megapetrezselymes tavaszi karaláb főzelék mellett...



Hozzávalók 14 db cupcake-hez:

25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
20 dkg finom szemű kristályckor
2 db kis méretű tojás
1,25 dl zsíros tej
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom héja

Máz:
10 dkg vaj
12 dkg mascarpone/tejszínes krémsajt
fél citrom leve
porcukor ízlés szerint

Elkészítés:

Készítsük robotgéppel, sokkal könnyebb, lazább lesz a sütemény állaga, mintha kézzel készítenénk.
A vajat a kristálycukorral habosra keverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojásokat, mindkettővel alaposan elkeverjük a masszát. Jöhet a vanília kivonat és a citromhéj, majd felváltva adagoljuk a robotgép táljába a lisztet, amelybe előzőleg belekevertük a szódabikarbónát, sütőport és a sót, valamint a tejet. Egy kis liszt, egy kis tej, megint egy kis liszt, megint a tej, míg el nem fogy.

Egy muffin tepsi mélyedéseibe papír kapszlikat teszünk, ezeket megtöltjük kétharmadig a tésztával, majd 170 fokon kb. 20 percig sütjük a muffinokat.

Közben elkészítjük a mázet. A vajat levegősre, lágyra keverjük a krémsajttal, óvatosan - majdnem cseppenként - adagoljuk a citromlevet, végül pedig annyi porcukrot adunk a krémhez, hogy kellemesen pikáns, savanykásnak érezzük, ne vadul édesnek.

Ha a muffinok kihűltek, habzsákból dagolva nyomjunk csinos halmokat a krémből a tetejükre.

Utóirat: nem, ne is kérleljetek, nem tartok cupcake díszítő workshopot, bármennyire is kéritek, mert ezt a szuper tudást igenis megtartom magamnak...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése