2016. február 5., péntek

Dödölle, gánica

Jellegzetes zalai étel, régebbi időkben mi is sokat ettük, mert apósom nagy mestere volt, ő pedig a Balaton-felvidéken született, úgyhogy náluk a gánica mindennapos étel volt. Semmi ördöngősség nincs az elkészítésében, és bár nem egy über egészséges, trendi recept (zsír, krumpli, liszt... na... gondolhatod...), nálunk nagy kedvenc voltvanlesz.



Hozzávalók:

50 dkg burgonya
25 dkg liszt

10 dk zsír
1 nagy fej vöröshagyma

fokhagymás tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd a rajta maradt víz nagy részét leöntve a burgonyát összetörjük, a maradék főzővízzel együtt. A kimért lisztet elkezdjük a kissé híg krumplihoz adagolni, ehhez a művelethez a fazekat visszatesszük a tűzre,és egészen pici lángon folyamatosan melegen tartjuk a krumplit. Először ne adjuk hozzá a krumplihoz az összes lisztet, hanem figyeljük, hogyan lesz egyre keményebb a massza, a végén már komoly erőfeszítést követel a kavarás. Amikor már nagyon sűrű a "tésztánk", készen vagyunk. Kóstoljunk bele, ha nem elég sós, ízesítsük!
Eközben a zsíron 10-15 perc alatt üvegesre pirítjuk a hagymát, vigyázva, hogy ne égjen oda, lesz erre ideje és lehetősége később is bőven.
A krumplis tésztából két evőkanál segítségével kis galuskákat szaggatunk, amiket a hagymás zsíron megpirítunk minden oldaláról. Addig folytatjuk a műveletet, amíg a tésztából tart, márpedig ebből a tésztából azért elég rendes mennyiség lesz. 
Nem is igen lehet elkerülni, hogy a hagyma oda ne kapjon kicsit. Aki ezt nem akarja, egy alaposan kizsírozott tepsibe terítse el a párolt hagyma felét, erre tegye a galuskákat, és a hagymás zsír másik felével takarja be a kis dödölléket, majd sütőben süsse szép pirosra őket.
A fokhagymás tejföl nagyjából kötelező kísérője a dödöllének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése